PRIMER C`´APÍTOL GENERAL

 

l'ALBAGÉS -- CERVIÀ DE LES GARRIGUES  2.11.2019

 

Mapa de la comarca leridana de les Garrigues y Patria de la aceituna Arbequina

 

PRIMER CAPÍTOL DE LA "CONFRARIA DE L'OLIVA ARBEQUINA CATALANA"

 

 

El Primer Capítol General de la "Confraria de l'Oliva Arbequina Catalana" se celebrarà el proper dia 2 de novembre de 2019 conjuntament entre les poblacions de l'Albagés i Cervià de les Garrigues. Les dues poblacions estan situades a la comarca lleidatana de les Garrigues.

 

Vista general norte de la población de l'Albagés desde el cauce del rio Set

 

ACTES A L'ALBAGÉS.

 

A les 10 del matí reunió dels participants a la Rambla de la localitat des d'on partiran per la carretera de Juncosa fins a les instal·lacions del "Clos Pons".

 

 

El "Clos Pons" és una moderna instal·lació enològica i oleícola on en plena natura es produeixen els famosos vins "Clos Pons" i els seus olis d'oliva arbequina verge extra "Olis Pons" i "Pons Tradició". Ens agradaria aclarir que el vocable Clos vol dir que tota l'elaboració dels vins es produeix dins de la pròpia finca.

 

Un empiedro troncocónico nos da la bienvenida en la entrada al municipio junto a la Cooperativa del Campo.

 

Allà procedirem a un esmorzar a la zona noble gràcies a la col·laboració del nostre confrare Don Eduardo Pons propietari de l'explotació. Aquest consistirà en torrades amb oli nou acompanyades amb productes típics de la comarca de les Garrigues.

 

En el mateix recinte procedirem a la presentació en societat de la Confraria amb l'objectiu de posar en valor i promocionar la petita oliva arbequina que va ser implantada al nostre país pel senyor d'Arbeca, l'XI Duc de Medinaceli. Porta el afegit "catalana" ja que va ser en aquestes terres on es va començar amb la seva plantació i des d'aquí ha conquerit amplis territoris a tot el món.

 

 

Rambla central de la població de l'Albagés

 

 

També procedirem al nomenament dels nostres primers Confrares d'Honor en les següents persones:

 

Don Enric Ribera Gabandé. Escriptor, crític i ànima de la gastronomia catalana i especialment lleidatana.

 

Don Enric Vall Dalmau. Empresari d'àmbit mundial procedent de la nostra comarca i gran impulsor esportiu a nivell nacional. Va ser el promotor i actual President del Club de Tennis Borges que milita a la Primera Divisió espanyola.

 

 Don Francisco Lorenzo Tapia. Metge, professor i persona vinculada a l'olivera en totes les seves facetes. No hi ha cap espai en la cultura de l'olivera on ell no hagi deixat la seva empremta. President de “Olearum, Cultura y Patrimonio del Aceite” i molt vinculat a les nostres terres.

                                                     Vista general de l'explotació del Clos Plons amb vinyes i oliveres

 

A les 12 hores. A la mateixa finca realitzarem una visita al "Jardí de les Oliveres", una realització personal del senyor Eduard Pons que consisteix en la plantació de 5 exemplars de 250 classes d'oliveres procedents de tot el món. Això significa un total de 1.250 arbres. Estaran en plena recol·lecció, el que ens permetrà veure una infinitat d'olives de tots els colors, formes i mides.

 

Edifici central del Celler "Clos Pons" en plena natura garriguenca

Dues imatges d'exemplars d'olivera situats en el Jardí de les Oliveres

 

ACTES EN CERVIÀ DE LES GARRIGUES

 

 

A les 13 hores. Procedirem a traslladar-nos fins a la població de Cervià de les Garrigues on continuarem amb les celebracions. Entre ambdues poblacions tenim una distància de 13 quilòmetres aproximadament on podrem contemplar tant un mar d'oliveres com les edificacions en pedra seca que ens van llegar els nostres avantpassats. En ple recorregut saludarem l’ermita románica de la Senyora de les Besses. Serà una bona manera de conèixer un paisatge de baixa altura, agrest, intercalat d'oliveres i pinedes amb moltes roques incrustades.

 

En el camí trobarem l'antiga ermita románica de Nostra Senyora de les Besses junt a les runes d'antic poblat medieval

 

A les 13.45 hores Un cercavila per la zona històrica de la població.

 

 

A les 14.30 hores. Honorant a la Confraria de l'Oli de Navarra dels que vam aprendre l'ofici, apadrinarem una olivera centenària situada precisament a la terrassa del Restaurant on celebrarem el dinar de germanor. Una placa amb una poesia dedicada de Ramon Gassió Mónico deixarà constància d'aquesta efemèride.

 

Vista general oest de la localitat de Cervià de les Garrigues

 

A les 15 hores. Dinar de Germanor al Restaurant "Els Fogons de la Carme" en ple Centre Històric i enclavat en un edifici d'estil Gòtic-Renaixement on es servirà un dinar compost per especialitats de la comarca que més endavant els informarem.

 

Els vins seleccionats pertanyen al Celler "Clos Pons" i formen part de la Denominació d'Origen "Costers del Segre" de gran renom internacional.

 

Cafè i infusions.

 

El preu de 55.00 euros IVA inclòs.

 

Properament els hi enviarem el menú detallat

 

 

A la tarda una visita a l'antic molí de "Cal Flare" on recordarem economies de vells temps i obsoletes formes de l'obtenció de l'oli d'oliva arbequina en particular.

 

Monumentals pedres granítiques de molí troncocònic situades en l'entrada de la població de Cervià

 

Tenint en compte que es tracta del nostre bateig organitzatiu, els pregaríem ens poguessin confirmar la seva assistència abans del 24 d'Octubre per a poder efectuar la logística necessària per al bon funcionament d'aquest Primer Capítol General.

 

Es poden posar en contacte amb :

 

Ramon Gassió Mónico

 

E.mail. confrariaarbequinacatalana@gmail.com

 

 

Telèfon 640.515.813

 

 

Imatges del Restaurant "Els Fogons de la Carme" on es celebrarà el menjar de germandad de la Confraria de l'Oliva Arbequina Catalana

La mil.lenaria olivera de la terrassa del Restaurant "Els Fogons de la Carme" objecte del homenatge

Vista interior de la maquinaria del "Molí de Cal Flare a Cervià de les Garrigues