LA CONFRARIA DE L'OLIVA ARBEQUINA CATALANA

 

Celebrará el próximo día 16 de noviembre su Primer Capítulo General.

 

Esta efeméride tendrá lugar entre las poblaciones de la comarca de les Garrigues en tierras de Lleida de L’Albagés y Cervià de les Garrigues durante toda la jornada.

 

ACTOS.

 

L’ALBAGÉS

 

Encuentro de asistentes. a les 10 hores del matí a la Rambla de l'Albagés (Passeig de les Garrigues) Davant el Molí del Grup Pons.

 

Visita a la almazara de Olis Pons donde se procederá a la degustación de un desayuno con productos típicos comarcales en plenas instalaciones de un viejo molino en actividad en la actualidad.

 

Visita al “Jardí de les Oliveres dentro de la finca Clos Pons donde coexisten 250 variedades de olivos (cinco por especie) procedentes de todo el mundo.

 

Visita a la Bodega Clos Pons adscrita a la Denominación de Origen Protegida Costers del Segre. La palabra “Clos” se refiere a que el vino desde un nacimiento hasta su degustación, siempre ha estado en la misma finca.

 

En esta ubicación procederemos a presentar a los Miembros de Honor. Esta distinción ha recaído en personajes destacados vinculados con la tierra o con la cultura del olivo y el aceite. Los personajes son ampliamente conocidos.

 

Enric Ribera Gabandé, escritor de cocina y humanidades. Gran divulgador de la cocina catalana en especial la de Lleida y comarcas.

 

Francisco Lorenzo Tapia. Fundador y Presidente de la Asociación Olearum. Cultura y patrimonio del Aceite, así como escritor, gran conocedor de los aceites españoles, médico nutricionista y activista destacado en todos los ámbitos divulgativos.

 

Enric Vall Dalmau Presidente del Club de Tenis de Taula Borges, equipo que milita en la Primera División del Tenis de Mesa español y participante en diversas competiciones de ámbito internacional. Empresario modelo. Vinculado emocionalmente al aceite por sus actividades juveniles en la cooperativa de su localidad de nacimiento.

 

CERVIÀ DE LES GARRIGUES

 

Traslado a la población de Cervià donde en el Restaurante “Els Fogons de la Carme” se celebrará el apadrinamiento de un olivo centenario.

 

A continuación comida de Hermandad con exaltación de la cocina garriguense.

 

 

Para cerrar esta primera jornada visitaremos el antiguo molino de piedras troncocónicas de la Familia Tost – Estivill en la misma población donde concluiremos este Primer Capítulo.

 

 

LA CONFRARIA DE L’OLIVA ARBEQUINA CATALANA

 

Celebrarà el proper dia 16 de novembre el seu Primer Capítol General.

 

Aquesta efemèride tindrà lloc entre les poblacions de la comarca de les Garrigues a terres de Lleida de l'Albagés i Cervià de les Garrigues durant tota la jornada.

 

ACTES.

 

L'ALBAGÉS

 

Trobada d'assistents al Passeig Rambla de les Garrigues. A les 10 hores del matí

 

Visita al trull d'Olis Pons on es procedirà a la degustació d'un esmorzar amb productes típics comarcals en plenes instal·lacions d'un vell molí en activitat en l'actualitat.

 

Visita a el "Jardí de les Oliveres" dins la finca Clos Pons on coexisteixen 250 varietats d'oliveres (cinc per espècie) procedents de tot el món.

 

Visita al Celler Clos Pons adscrita a la Denominació d'Origen Protegida de Vins “Costers de Segre”. La paraula "Clos" es refereix al fet que el vi des del naixement fins a la seva degustació, sempre ha estat a la mateixa finca.

 

En aquesta ubicació procedirem a presentar als Membres d'Honor. Aquesta distinció ha recaigut en personatges destacats vinculats amb la terra o amb la cultura de l'olivera i l'oli. Els personatges són àmpliament coneguts.

 

Enric Ribera Gabandé, escriptor de cuina i humanitats. Gran divulgador de la cuina catalana especialment la de Lleida i comarques.

 

Francisco Lorenzo Tapia. Fundador i President de l'Associació Olearum. Cultura i patrimoni de l'Oli, així com a escriptor, gran coneixedor dels olis espanyols, metge nutricionista i activista destacat en tots els àmbits divulgatius.

 

Enric Vall Dalmau.  President del Club de Tennis de Taula Borges, equip que milita a la Primera Divisió de l'Tennis de Taula espanyol i participant en diverses competicions d'àmbit internacional. Empresari model. Vinculat emocionalment a l'oli per les seves activitats juvenils a la cooperativa de la seva localitat de naixement.

 

CERVIÀ DE LES GARRIGUES

 

Trasllat a la població de Cervià on en el Restaurant "Els Fogons de la Carme" tindrà lloc l'apadrinament d'una olivera centenària.

A continuació dinar de Germanor.

 

Per tancar aquesta primera jornada visitarem l'antic molí de pedres troncocòniques de la Família Tost - Estivill a la mateixa població on conclourem aquest Primer capítol.

 

 

INSTRUCCIONS PEL VIATGE

 

AUTOPISTA A 2 SORTIDA NÚMERO 7 LES BORGES BLANQUES  --  MOLLERUSSA

sortida direcció Castelldans  --  Flix

Passar per Castelldans (distància 8 Kms.)

Arribada a L'Albagés  (distància 8 Kms)

Parada al Passeig de les Garrigues (Rambla) al Molí d' olis Pons al número 16

Activitats diverses

Sortida cap a Cervià de les Garrigues  (distància 12 Kms)

Un cop acabat el Primer Capítol sortida direcció a l'Albi (distància 7 Kms) on agafarem la sortida número 8 de l'Autopista A2

 

  

Poden posar-se en contacte amb :

 

Ramón Gassió Mónico

 

E.mail.  confrariaarbequinacatalana@gmail.com

 

 

Teléfon  640 515 813

 

ELS TINDREM AL CORRENT DE QUALSEVOL INCIDÈNCIA QUE PER FORÇA MAJOR ES PUGUI PRESENTAR.

 

 

 

 

 

MENÚ DINAR  (Els Fogons de la Carme)

 

GASTRONOMÍA

 

ESMORÇAR

 

Torrades amb oli “Premium” de Pons Tradició. Monovarietal d’arbequina procedent d’oliveres de la propia finca i molí de la propietat. Collita 2019.

 

Productes del porc artesanals elaborades en la población de l’Albagés.

 

Vins blancs i negres del Celler Clos Pons de la Denominació d’Origen Costers del Segre

 

DINAR AL RESTAURANT “ELS FOGONS  DE LA CARME” DE CERVIÀ DE LES GARRIGUES.

 

Tastet d’olis amb sals artesanes i pa de ronyó del forn de Cervià.

 

Brandada de bonitol amb teula torrada i caviar d’oli de Cervià.

 

Calçots en tempura amb salsa de romesco.

 

Minihamburguesa de vedella amb salsa de tófona de les muntanyes de Prades i foie.

 

Trinxat ibèric amb alls tendres, emulsió d’escalivada i sorra de botifarra negra.

 

Filet de porc al caramel amb espàrrecs verd i sèsam.

 

Flam de mató amb coulis de codonyat, làmines d’ametlla torrada i vel de mel de les Garrigues.

 

Pa, aigua mineral i café.

 

Vins dels Fogons amb Denominació d’Origen 

 

PREU FINAL  50 EUROS (iva inclòs)

 

"La CONFRARIA DE L'OLIVA ARBEQUINA CATALANA" té el seu naixement l'any 2019 en substitució de la "Confraria de l'Oli Verge Extra de les Garrigues i les Terres de Lleida" sent la continuadora dels seus objectius però afegint a l'àmbit territorial de les comarques lleidatanes de les Garrigues, el Segrià, la Noguera i l'Urgell, les comarques també lleidatanes del Pla d'Urgell i la Segarra i les tarragonines de la Ribera de l'Ebre, el Baix Camp, l'Alt Camp, el Tarragonès, la Conca de Barberà, el Baix Penedès i el Priorat.

 

Aquestes tretze comarques conreen exclusivament oliveres arbequines.

 

El nom de "CONFRARIA DE L'OLIVA ARBEQUINA CATALANA" intenta promocionar aquesta oliva i els seus olis de fama internacional. Porta el nom de" catalana "perquè va ser a la vila d'Arbeca a les Garrigues on es va plantar i va conrear per primera vegada aportada pel duc de Medinaceli senyor d'aquelles terres, estenent-se durant més de dos-cents cinquanta anys per les tretze comarques esmentades. Anys després i en l'actualitat aquesta s'ha convertit en l'oliva més plantada a tot el món.

 

La nostra intenció és vetllar per donar-li el valor diferencial que té per ser l'oliva arbequina original i genuïna.

 

 

 

 

 

I CAPÍTOL GENERAL 

l'ALBAGÉS -- CERVIÀ DE LES GARRIGUES  (16.11.2019)

 

 

PRIMER CAPÍTOL DE LA "CONFRARIA DE L'OLIVA ARBEQUINA CATALANA"

 

 

El Primer Capítol General de la "Confraria de l'Oliva Arbequina Catalana" se celebrarà el proper dia 16 de novembre de 2019 conjuntament entre les poblacions de l'Albagés i Cervià de les Garrigues. Les dues poblacions estan situades a la comarca lleidatana de les Garrigues.

 

Vista general norte de la población de l'Albagés desde el cauce del rio Set

 

ACTES A L'ALBAGÉS.

 

A les 10 del matí reunió dels participants a la Rambla de la localitat des d'on partiran per la carretera de Juncosa fins a les instal·lacions del "Clos Pons".

 

 

El "Clos Pons" és una moderna instal·lació enològica i oleícola on en plena natura es produeixen els famosos vins "Clos Pons" i els seus olis d'oliva arbequina verge extra "Olis Pons" i "Pons Tradició". Ens agradaria aclarir que el vocable Clos vol dir que tota l'elaboració dels vins es produeix dins de la pròpia finca.

 

Un empiedro troncocónico nos da la bienvenida en la entrada al municipio junto a la Cooperativa del Campo.

 

Allà procedirem a un esmorzar a la zona noble gràcies a la col·laboració del nostre confrare Don Eduardo Pons propietari de l'explotació. Aquest consistirà en torrades amb oli nou acompanyades amb productes típics de la comarca de les Garrigues.

 

En el mateix recinte procedirem a la presentació en societat de la Confraria amb l'objectiu de posar en valor i promocionar la petita oliva arbequina que va ser implantada al nostre país pel senyor d'Arbeca, l'XI Duc de Medinaceli. Porta el afegit "catalana" ja que va ser en aquestes terres on es va començar amb la seva plantació i des d'aquí ha conquerit amplis territoris a tot el món.

 

 

Rambla central de la població de l'Albagés

 

 

També procedirem al nomenament dels nostres primers Confrares d'Honor en les següents persones:

 

Don Enric Ribera Gabandé. Escriptor, crític i ànima de la gastronomia catalana i especialment lleidatana.

 

Don Enric Vall Dalmau. Empresari d'àmbit mundial procedent de la nostra comarca i gran impulsor esportiu a nivell nacional. Va ser el promotor i actual President del Club de Tennis Borges que milita a la Primera Divisió espanyola.

 

 Don Francisco Lorenzo Tapia. Metge, professor i persona vinculada a l'olivera en totes les seves facetes. No hi ha cap espai en la cultura de l'olivera on ell no hagi deixat la seva empremta. President de “Olearum, Cultura y Patrimonio del Aceite” i molt vinculat a les nostres terres.

                                                     Vista general de l'explotació del Clos Plons amb vinyes i oliveres

 

A les 12 hores. A la mateixa finca realitzarem una visita al "Jardí de les Oliveres", una realització personal del senyor Eduard Pons que consisteix en la plantació de 5 exemplars de 250 classes d'oliveres procedents de tot el món. Això significa un total de 1.250 arbres. Estaran en plena recol·lecció, el que ens permetrà veure una infinitat d'olives de tots els colors, formes i mides.

 

Edifici central del Celler "Clos Pons" en plena natura garriguenca

Dues imatges d'exemplars d'olivera situats en el Jardí de les Oliveres

 

ACTES EN CERVIÀ DE LES GARRIGUES

 

 

A les 13 hores. Procedirem a traslladar-nos fins a la població de Cervià de les Garrigues on continuarem amb les celebracions. Entre ambdues poblacions tenim una distància de 13 quilòmetres aproximadament on podrem contemplar tant un mar d'oliveres com les edificacions en pedra seca que ens van llegar els nostres avantpassats. En ple recorregut saludarem l’ermita románica de la Senyora de les Besses. Serà una bona manera de conèixer un paisatge de baixa altura, agrest, intercalat d'oliveres i pinedes amb moltes roques incrustades.

 

En el camí trobarem l'antiga ermita románica de Nostra Senyora de les Besses junt a les runes d'antic poblat medieval

 

A les 13.45 hores Un cercavila per la zona històrica de la població.

 

 

A les 14.30 hores. Honorant a la Confraria de l'Oli de Navarra dels que vam aprendre l'ofici, apadrinarem una olivera centenària situada precisament a la terrassa del Restaurant on celebrarem el dinar de germanor. Una placa amb una poesia dedicada de Ramon Gassió Mónico deixarà constància d'aquesta efemèride.

 

Vista general oest de la localitat de Cervià de les Garrigues

 

A les 15 hores. Dinar de Germanor al Restaurant "Els Fogons de la Carme" en ple Centre Històric i enclavat en un edifici d'estil Gòtic-Renaixement on es servirà un dinar compost per especialitats de la comarca que més endavant els informarem.

 

Els vins seleccionats pertanyen al Celler "Clos Pons" i formen part de la Denominació d'Origen "Costers del Segre" de gran renom internacional.

 

Cafè i infusions.

 

El preu de 55.00 euros IVA inclòs.

 

 

A la tarda una visita a l'antic molí de "Cal Flare" on recordarem economies de vells temps i obsoletes formes de l'obtenció de l'oli d'oliva arbequina en particular.

 

Monumentals pedres granítiques de molí troncocònic situades en l'entrada de la població de Cervià

 

Tenint en compte que es tracta del nostre bateig organitzatiu, els pregaríem ens poguessin confirmar la seva assistència abans del 10 de novembre per a poder efectuar la logística necessària per al bon funcionament d'aquest Primer Capítol General.

 

Es poden posar en contacte amb :

 

Ramon Gassió Mónico

 

E.mail. confrariaarbequinacatalana@gmail.com

 

 

Telèfon 640.515.813

 

QUALSEVOL CANVI PER CAUSA DE FORÇA MAJOR AVANS DE LA DATA DE TROBADA ELS SERÀ DEGUDAMENTE ASSABENTADA

 

 

 

 

Imatges del Restaurant "Els Fogons de la Carme" on es celebrarà el menjar de germandad de la Confraria de l'Oliva Arbequina Catalana

La mil.lenaria olivera de la terrassa del Restaurant "Els Fogons de la Carme" objecte del homenatge

Vista interior de la maquinaria del "Molí de Cal Flare a Cervià de les Garrigues

 

 

GASTRONOMÍA

 

ESMORÇAR

 

Torrades amb oli “Premium” de Pons Tradició. Monovarietal d’arbequina procedent d’oliveres de la propia finca i molí de la propietat. Collita 2019.

 

Productes del porc artesanals elaborades en la población de l’Albagés.

 

Vins blancs i negres del Celler Clos Pons de la Denominació d’Origen Costers del Segre

 

DINAR AL RESTAURANT “ELS FOGONS  DE LA CARME” DE CERVIÀ DE LES GARRIGUES.

 

Tastet d’olis amb sals artesanes i pa de ronyó del forn de Cervià.

 

Brandada de bonitol amb teula torrada i caviar d’oli de Cervià.

 

Calçots en tempura amb salsa de romesco.

 

Minihamburguesa de vedella amb salsa de tófona de les muntanyes de Prades i foie.

 

Trinxat ibèric amb alls tendres, emulsió d’escalivada i sorra de botifarra negra.

 

Filet de porc al caramel amb espàrrecs verd i sèsam.

 

Flam de mató amb coulis de codonyat, làmines d’ametlla torrada i vel de mel de les Garrigues.

 

Pa, aigua mineral i café.

 

Vins de la Denominació d’Origen Costers del Segre del Clos Pons

 

Vi Blanc Sisquella

 

Vi Negre Algés