PRESENTACIÓ DE LA CONFRARIA DE L’OLIVA ARBEQUINA CATALANA A JUNEDA (LES GARRIGUES)

 

  Façana principal del antic molí de la Cooperativa de Juneda. En l'actualitat forma part del Complex Cultural de la població

 

 

OBJECTIU DE LES PRESENTACIONS

 

L'objectiu divulgatiu de la "Confraria" està encaminat a la presentació en tots els pobles olivarers de tretze territoris pertanyents a sis comarques de les terres de Lleida i set de Tarragona. Un total de més de cent municipis.

"LA CONFRARIA DE L'OLIVA ARBEQUINA CATALANA"

 

Fa prop de 300 anys, un noble personatge il·luminat seguidor de les teories de la Il·lustració es va proposar millorar el cultiu de l'oliva en una zona de Catalunya. Amb aquesta finalitat va introduir, procedent de Palestina l'oliva arbequina. Aquest bon senyor era el Duc de Medinaceli que havia heretat els dominis de la saga nobiliària dels Cardona i el lloc que va decidir implantar el cultiu va ser a la comarca de les Garrigues al sud de les terres de Lleida. Per aconseguir la seva finalitat va prometre una quantitat dinerària als propietaris de les terres, promesa que va incomplir per culpa de l'èxit de la seva proposta.

 

A continuació aquesta oliva es va anar apropiant dels terrenys entre aquesta comarca i el mar de Tarragona. El clima l'acompanyava.

L'olivera arbequina, que deu el seu nom al fet que el Duc de Medinaceli era el senyor d'Arbeca,  és un arbre de mida petita, molt resistent als freds mediterranis, amb una producció més que acceptable i un oli d'altíssima qualitat famós a tot el món .

Durant més de dos segles, aquest oli només es produïa en aquesta zona però s'exportava a molts països del món, via Itàlia. En l'actualitat ja no és tan important l'exportació per la raó que s'ha convertit en l'olivera més plantada a tot el món de clima mediterrani, I amb els nous cultius intensius i en "seto" s'ha multiplicat el seu cultiu de forma exponencial. Podem trobar grans plantacions a la Xina, Amèrica del Nord, Amèrica del Sud, Sud-àfrica i Nord d'Àfrica.

Això també ha uniformat l'oli. Un bon oli d'arbequina pot tenir infinites procedències. Aquesta ha estat la raó per la qual hem creat una Associació sense ànim de lucre per a la diferenciació i promoció de l'oli original. De l'oli que s'obté en el mateix lloc geogràfic on va ser implantat pel Duc.

 

Aquest olivera està en cultiu a la part sud de les terres de Lleida i Tarragona dins de les comarques de les Garrigues, el Segrià, l'Urgell, la Noguera, el Pla d'Urgell i la Segarra ia Tarragona a les de Ribera de l'Ebre, el Priorat , Alt Camp, Baix Camp, Baix Penedès, Tarragonès i Conca de Barberà en més o menys quantitat encara que podran pertànyer a aquest segell qualitatiu les procedents de qualsevol cultiu ubicat a les comarques de Catalunya.

 

 Moment de la dissertació de Ramon Gassió sobre la historia i el futur de l'Oliva Arbequina a les terres de Catalunya

 

PRESENTACIONS

 

 

El passat dia 25 de juliol es va efectuar la primera de les presentacions a la població de Juneda a la comarca de les Garrigues. La raó no va ser altra que les facilitats atorgades pel seu ajuntament per a l'ús del vell i restaurat molí de la Cooperativa del Camp. La seva ubicació dins el "Complex Cultural", centre neuràlgic cultural del municipi era el epígon més que adequat per la seva celebració.

 

 Mostres de quinze olis diferents procedents de l'oliva arbequina i productes derivats tant de l'àrbre com de l'oli

 

ACTES CELEBRATS

 

 Conferència de Ramon Gassió sobre la història de l'oliva arbequina. En ella va versar sobre les llegendes templeres al voltant de la seva importació a terres catalanes, el seu posterior abandonament en caure la influència de l'Ordre i els canvis en el consum culinaris en èpoques medievals i modernes a causa de la Inquisició. També va dissertar sobre el paper del XI Duc de Medinaceli i Senyor d'Arbeca a la ràpida implantació d'aquest tipus d'olivera seguint les directrius de la il·lustració i el saber enciclopèdic durant el segle XVIII.

 

 

Amb la intenció que el públic present a la presentació pugui comprovar les novetats que s'estan produint en l'elaboració d'oli d'oliva arbequina vam realitzar una exposició de 15 tipus d'oli, tots ells d'arbequina, així com un seguit de productes derivats de l'olivera i de l'oli de recent implantació en els mercats sobretot gurmet i d'alta gamma.

 

Els set olis presents en la cata

 

Un animat i aclaridor col·loqui entre el públic i el ponent que va donar origen a una bona quantitat d'opinions de gran utilitat en tots els àmbits del cultiu, mòlta, distribució, comercialització i màrqueting. La important afluència de públic va permetre una bona quantitat d'apunts cara a un prometedor futur.

 

Alhora es va procedir a la degustació d'una sèrie d'olis d'oliva arbequina diferents entre si. Per raons gustatives col·loquem set tipus.

 

Mòlt amb moles de pedra a l'estil tradicional "Serra de la Llena" de la Cooperativa de La Pobla de Cèrvoles.

 

Mòlt prèvia extracció de l'os "Dauliba" de la Família Romà de Miralcamp.

 

Premium Reserva numerada "Pere de Cartellà" de la marca "Els Templers" de Sud Oest Actiu de les Borges Blanques.

 

AOVE Premium d'Olis de Castelló del "Molí de Gabriel Alsina i Fills S.L." de Castelló de Farfanya.

 

OOVE Premium ecològic d'Olis de Castelló del mateix origen.

 

Oli procedent de cultiu de producció integrada de la Cooperativa de Sant Fortunat de Castelldans

Oli de cítrics, en aquest cas mandarina del Grup Pons de l'Albagés.

 

Es van poder tastar des d'una cullera o acompanyats del conegut "pa de ronyó". Un pa molt adequat per tastar l'oli ja que la seva textura el fa gairebé impermeable.

 

 

Brindis amb cava Flocs del celler Clos Pons de la veïna població de l'Albagés.

 

Les imponents moles del molí de tipus "italià" de la Cooperativa del Camp de Juneda on es va produir l'acte de presentació

 

FUTURES ACTIVITATS

 

La "Confraria" ja ha disposat una sèrie d'activitats basades gairebé totes elles en presentacions en els diferents pobles. Ha previst que aquestes es puguin realitzar com a Juneda en llocs relacionats amb l'olivera o l'oli com molins, plantacions, etc.

Les properes estan programades a les Borges Blanques, Cervià, Castelldans, la Selva del Camp i Els Albagés.

També estan programades diverses activitats amb Restaurants per a actes de maridatge o simplement tradicionals en aquestes comarques on l'oli és tan important en la seva gastronomia.

 

 

A primers de desembre està previst realitzar el Primer Capítol on s'alternessin actes lúdics, culturals i festius amb tota una demostració gastronòmica conjuntament amb una sèrie de Confraries procedents de tot el territori. També s'atorgaran els títols de "Confrare d'Honor" a una sèrie de personalitats de tots els àmbits, preferentment culturals que per la seva tasca en defensa de l'oli d'oliva s'hagin destacat en la seva trajectòria. De totes aquestes activitats els anirem informant pertinentment.