INDRETS ON ES CONREA L' OLIVA ARBEQUINA A CATALUNYA

ÀMBIT TERRITORIAL DE LA CONFRARIA

 

 

 

Un grup de persones vinculades d’una forma o altra amb l’oli d’oliva arbequina, ha constituït una entitat sense ànim de lucre, de forma privada i apolítica que pretén incloure institucions, associacions cíviques, persones físiques i jurídiques. amb el següent objectiu. Li dirigim aquesta carta amb l’intenció de que vostè també hi formi part.

 

OBJECTIU

 

Fa prop de 300 anys, un personatge il·luminat seguidor de les teories de la Il·lustració es va proposar millorar el cultiu de l'oliva en una zona de Catalunya. Amb aquesta finalitat va introduir, procedent de Palestina l'oliva arbequina. Aquest bon senyor era el Duc de Medinaceli que havia heretat els dominis de la saga nobiliària dels Cardona i el lloc que va decidir implantar el cultiu va ser a la comarca de les Garrigues al sud de les terres de Lleida. Per aconseguir la seva finalitat va prometre una quantitat dinerària als propietaris de les terres, promesa que va incomplir per culpa de l'èxit de la seva proposta.

A continuació aquesta oliva es va anar apropiant dels terrenys entre aquesta comarca i el mar de Tarragona. El clima l’acompanyava.

 

L’olivera arbequina, que deu el seu nom al fet que el Duc de Medinaceli era el senyor d'Arbeca és un arbre de poca grandària, molt resistent als freds mediterranis, amb una producció més que acceptable i un oli d'altíssima qualitat famós a tot el món.

 

Durant més de dos segles, aquest oli només es produïa en aquesta zona però s'exportava a molts països del món via Itàlia. En l'actualitat ja no es tan important l’exportació per la raó que s'ha convertit en l'olivera més plantada a tot el món de clima mediterrani, I amb els nous cultius intensius i en “seto” s'ha multiplicat el seu cultiu de forma exponencial. Podem trobar grans plantacions a la Xina, Amèrica del Nord, Amèrica del Sud i Nord d'Àfrica.

 

Això també ha uniformat l'oli. Un bon oli d'arbequina pot tenir infinites procedències. Aquesta ha estat la raó per la qual hem creat una Associació sense ànim de lucre per a la diferenciació i promoció de l'oli original. De l'oli que s'obté al mateix lloc geogràfic on va ser implantat pel Duc.

 

 

Aquest olivera està en cultiu a la part sud de les terres de Lleida i Tarragona dins les comarques de les Garrigues, el Segrià, l'Urgell, la Noguera, el Pla d?Urgell i la Segarra i en Tarragona a les de Ribera de l’Ebre, Priorat, Alt Camp, Baix Camp, Baix Penedés, Tarragonès i Conca de Barberà en major o menor quantitat.

 

COMARQUES DE LLEIDA

 

Les Garrigues

L'Urgell

La Segarra

El Segrià

La Noguera

El Pla d'Urgell

 

 

COMARQUES DE TARRAGONA

La Conca de Barberà

La Ribera d'Ebre

El Baix Camp

L'Alt Camp

El Baix Penedès

El Tarraconès

El Priorat

 

                                                  El Tarragonès

 

PRESENTACIÓ DE LA CONFRARIA A JUNEDA

 

 

Degut a un dissortat malentès amb l’Ajuntament d’Arbeca ens veiem amb la necessitat de portar a terme la presentación de la Confraria de l’Oliva Arbequina Catalana que te per àmbit tretze comarques del sud i centre de Lleida i del nord i centre de Tarragona, en la población de Juneda junt al vell molí de la Cooperativa del Camp situat en el Complex Cultural en el carrer Roger de Lluria 13 a les 19,30 del dia 25 de juliol.

 

 

Els preguem tinguin a be disculpar aquesta incidencia i els esperem en la vila de Juneda.

 

                                                         Vista de la població des de la Quarta Sèquia Principal del Canal d'Urgell                

 

 

PROGRAMA

 

DISSERTACIÓ AL VOLTANT DE LA "CONFRARIA DE L’OLIVA ARBEQUINA CATALANA"

 

   La llegenda templaria

   El Duc de Medinaceli

   L’olivera arbequina

   L’oliva arbequina

   Tipus de conreu  (seto IRTA I 18)

  Oli d’arbequina (tipus, Premium, orgànic, sense flitrar …)

  Virtuts gastronómiques

  Virtuts cosmétiques

  Virtuts saludables

 

Antic molí de la Coopertiva                                                              Carrer Major, eix porxat de la població de Juneda

 

Exposició d’olis i productes derivats

     15 Tipus d’oli d’arbequina

     Farina d’oli

     Esferificacions d’oli

                    Picant

                   Llimona

                   Xocolate

     Píldores d’oli

     Fulles d’olivera

     Cosmética

     Olivada

    Melmelada

    Formatge d’ovella curat conservat en oli

    Tupina

    Crema d’ oli

    Pressentacions en Monodosis

 

 Parc de la Banqueta de la 4ª Sèquia Principal  "Els nou salts"           Parc de la Banqueta  Salt de la Segona Màquina

 

TAST D’OLIS

 

Oli “Premium “Els Templers” Edició Pere de Cartellà. Molturat el 2 d’Octubre.

“Oli de Castellò Ecològic” de Gabriel Alsina.

Producció Integrada “Oliferm” de la Cooperativa Sant Fortunat de Castelldans.

“Dauliba”, molturat sense pinyol de Olis Romà.

Oli “Serra La Llena” de La Pobla de Cèrvoles elaborat de forma tradicional amb molí de moles.

Oli Verge Extra “Oli de Castelló” de Gabriel Alsina de Castelló de Farfanya.

Oli amb cítrics de Olis Pons de l’Albagés.

   Pa de ronyó comarcal

   Lloms d’arengada

   Tast en cullereta

 

Festa de les Cassoles de Tros                          El Molí de Juneda al Torrent de la Femosa                Mas de Miravall

 

JUNEDA MONUMENTAL

 

Carrer Major porticat

Molí de Baix o del Rosselló

Pou de glas

Molins de la Femosa  (Molí de la Bardissa, Molí deBaix, Molí Jornet)

Museu del Complex Cultural amb la recreació de Minferri

Parc de la Banqueta de la Quarta Sèquia Principal del Canal d'Urgell

Masos de Miravall, l'Aranyó, Colom, Roig ....

 

 La petita saborosa i treballadora oliva arbequina                                L'oli de les olives arbequines ja es al cetrill