SINOPSI EXPLICATIVA DE LA CONFRARIA DE L’OLIVA ARBEQUINA CATALANA

 

Benvolgut senyor :

 

Un grup de persones vinculades d’una forma o altra amb l’oli d’oliva arbequina, ha constituït una entitat sense ànim de lucre, de forma privada i apolítica que pretén incloure institucions, associacions cíviques, persones físiques i jurídiques. amb el següent objectiu. Li dirigim aquesta carta amb l’intenció de que vostè també hi formi part.

 

OBJECTIU

 

Fa prop de 300 anys, un personatge il·luminat seguidor de les teories de la Il·lustració es va proposar millorar el cultiu de l'oliva en una zona de Catalunya. Amb aquesta finalitat va introduir, procedent de Palestina l'oliva arbequina. Aquest bon senyor era el Duc de Medinaceli que havia heretat els dominis de la saga nobiliària dels Cardona i el lloc que va decidir implantar el cultiu va ser a la comarca de les Garrigues al sud de les terres de Lleida. Per aconseguir la seva finalitat va prometre una quantitat dinerària als propietaris de les terres, promesa que va incomplir per culpa de l'èxit de la seva proposta.

A continuació aquesta oliva es va anar apropiant dels terrenys entre aquesta comarca i el mar de Tarragona. El clima l’acompanyava.

 

L’olivera arbequina, que deu el seu nom al fet que el Duc de Medinaceli era el senyor d'Arbeca és un arbre de poca grandària, molt resistent als freds mediterranis, amb una producció més que acceptable i un oli d'altíssima qualitat famós a tot el món.

 

Durant més de dos segles, aquest oli només es produïa en aquesta zona però s'exportava a molts països del món via Itàlia. En l'actualitat ja no es tan important l’exportació per la raó que s'ha convertit en l'olivera més plantada a tot el món de clima mediterrani, I amb els nous cultius intensius i en “seto” s'ha multiplicat el seu cultiu de forma exponencial. Podem trobar grans plantacions a la Xina, Amèrica del Nord, Amèrica del Sud i Nord d'Àfrica.

Això també ha uniformat l'oli. Un bon oli d'arbequina pot tenir infinites procedències. Aquesta ha estat la raó per la qual hem creat una Associació sense ànim de lucre per a la diferenciació i promoció de l'oli original. De l'oli que s'obté al mateix lloc geogràfic on va ser implantat pel Duc.

Aquest olivera està en cultiu a la part sud de les terres de Lleida i Tarragona dins les comarques de les Garrigues, el Segrià, l'Urgell, la Noguera i la Segarra i en Tarragona a les de Ribera de l’Ebre, Priorat, Alt Camp, Baix Camp, Baix Penedés, Tarraconès i Conca de Barberà en major o menor quantitat.

 

PRESENTACIÓ

 

LA CONFRARIA DE L’OLIVA ARBEQUINA CATALANA ès una Associació sense ànim de lucre. Els seus objectius son la divulgació i la promoció genèrica de l’oli d’oliva verge extra i tan sols el produït dins l’àrea geogràfica delimitada per les comarques de la província de Lleida y Tarragona que produeixen aquesta varietat d’oliva tal com hem citat.

 

L’oli que es produeix en aquestes contrades ès un dels productes que més nom i fama ha donat a l’Estat Espanyol en lo que correspon al món oleícola. Tot l’oli que s’elabora prové de l’oliva arbequina.

 

UBICACIÓ

 

La Confraria tindrà la seva seu a la capital de la comarca de les Garrigues, les Borges Blanques, ciutat ja vinculada amb l’oli des de segles passats. Hem de considerar que el primer nom que va tenir la Denominació d’Origen Protegida (la primera del Estat espanyol) fou la de “Borjas Blancas”, l’any 1975, estant substituïda per la denominació Garrigues l’any 1993. La Denominació d’Origen Siurana que agrupa les comarques tarragonines datat de 1979.

 

ACTIVITATS

 

La Confraria. té com a missió impulsar l’oli d’oliva arbequina de qualitat Verge Extra dins i fora de les nostres fronteres, plantejant-se al llarg de l’any tot un seguit d’activitats de caràcter festiu, tècnic, cultural, esportiu, pedagògic i d’espontsorització.

 

Destacarem entre les activitats tota mena d’actuacions destinades a convertir l’oli en un producte mediàtic aprofitant la premsa i les noves tecnologies. Aquestes actuacions mantindran un constant recordatori mediàtic dels múltiples actes que la Confraria portarà a terme al cap de l’any.

 

 

ORGANITZACIÓ

 

La Confraria s’empara en la Llei d’Associacions de caire cultural i sense ànim de lucre i per tal cosa complirà amb totes les normatives sorgides d’aquesta legislació, tan en la seva composició com en la seva directiva.

Governarà l’entitat l’Assamblea General que delegarà en un Consell Capitular de cinc persones procedents dels membres de l’Associació que dirigirà l’entitat durant cinc anys. Quan s’acabi el seu mandat es procedirà a noves eleccions.

 

 

 

 

ELS MITJANS DE COMUNICACIÓ

 

En els últims anys hem copsat una especial dedicació dels mitjans de comunicació cap als productes de màxima qualitat i únics especialment els vins i els olis. Entre aquests últims destaquem els olis de les olives arbequines.

 

El llarg camí de l’oli per assolir el seu lloc entre els gran aliments saludables i de qualitat, destacant el verge extra dels demés i sobretot de les mil i una barreja que han

malmès tantes bones qualitats i marques. Tenim ja una intervenció del Diputat per les Borges Blanques Francesc Macià el juny de 1907 demanant que no es poguessin barrejar olis d’oliva amb d’altres plantes oleaginoses per preservar sobretot la gran qualitat de l’oli que es produïa en la seva jurisdicció representativa..

 

Per que aquesta informació arribi al consumidor era i és necessari que els mitjans de comunicació recullin les notícies del sector i és ací on la Confraria ha de jugar un paper determinant com a promotora.

 

 

 

QUOTES

 

Es preveu una quota de 30 euros anuals a les entitats que es podran veure recompensades amb publicitat en la nostra publicació OLIVO ARBEQUINO amb vora de 20.000 destinatàris.

 

Les persones que s’adhereixin sense cap interès comercial pagaran una quota de 10 euros al any.

 

Ens agradaria molt poder comptar amb la seva opinió al respecte enviant-nos les seves reflexions al correu :

 

confrariaarbequinacatalana@gmail.com

 

 

Rebin una cordial salutació

Confraria de l'Oliva Arbequina Catalana

Ramon Gassió Mónico